Blog

Czym są kwasy omega-3 i jaką rolę odgrywają w organizmie?

@developers
Blog

Czym są kwasy omega-3 i jaką rolę odgrywają w organizmie?

@developers

Dbanie o prawidłowy poziom kwasów omega-3 jest ważny dla każdego człowieka bez względu na wiek i poziom aktywności fizycznej. Niedobór tego tłuszczu sprawia, że jesteśmy bardziej narażeni na niektóre choroby oraz możemy zacząć się skarżyć na problemy ze wzrokiem, stanem skóry czy obniżoną odporność.

Kwasy omega-3 – czym są?

Kwasy omega-3 stanowią budulec naszych komórek, a ich obecność w organizmie jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Mówiąc dokładniej, należą one do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych(NNKT), razem z kwasami omega-6. Tłuszcze w naszej diecie są niezwykle ważne, ponieważ dostarczają nam energii oraz witamin. W dalszej części artykułu wymieniamy ich najważniejsze funkcje.

Działanie kwasów omega–3 w organizmie 

Kwasy omega-3 wykazują korzystne działanie na szereg układów, w tym na układ krwionośny, oddechowy, pokarmowy i odpornościowy. Ich właściwy poziom w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera, na choroby nowotworowe oraz cukrzycę. Do ich niewątpliwych zalet należy również to, że wspomagają serce, krążenie krwi, łagodzą bóle oraz są pomocne w utrzymaniu w normie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) oraz obniżają poziom złego (LDL). Warto również wiedzieć, że kwas omega-3 ma za zadanie zapewnić prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, dlatego ciężarne kobiety powinny zwrócić uwagę, aby nie zabrakło go w ich diecie. 

W jakich produktach można je znaleźć?

Do najlepszych źródeł kwasów omega-3 należą orzechy, oleje roślinne (np. w smalcu, oleju słonecznikowym i kukurydzianym, oliwie z oliwek oraz miękkich margarynach), nasiona oraz ryby. Można je spotkać w nasionach chia oraz siemieniu lnianym. Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są również migdały i skorupiaki. Jeśli chcesz zachować odpowiedni poziom kwasów omega-3 w organizmie, jedz regularnie ryby, w szczególności takie jak:

  • sardynki, 
  • dorsz, 
  • łosoś, 
  • śledzie, 
  • tuńczyk, 
  • makrela. 

Kwasy omega-3 a szczupła sylwetka 

Ten punkt może być nieco zaskakujący, jednak warto wiedzieć, że zadbanie o równowagę ilości kwasów tłuszczowych w naszych organizmach może nie tylko uchronić nas przed wieloma chorobami, ale i w dalszym etapie również pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. Trzeba jednak podkreślić, że celem diety omega nie jest redukcja tkanki tłuszczowej – jest to jej niejako efekt uboczny, który może przyjść po dłuższym czasie. Niemniej warto wiedzieć, że najczęściej w naszym jadłospisie dominują kwasy omega-6 przy jednoczesnym niedoborze kwasów omega-3. Prawdą również jest,  że każdy nadmiar szkodzi – tak samo jest w przypadku kwasów omega-3, których nadwyżka w organizmie może być przyczyną otyłości. 

Kiedy przyjmować kwasy omega-3?

Przyjmowanie kwasów omega-3 jest ważne, aby zachować zdrowie i dobrą kondycję organizmu. Suplementacja może być wskazana w przypadku sportowców. Nie da się ukryć, że każda intensywna aktywność fizyczna, do której należy również trening EMS, w efekcie kończy się dużym zmęczeniem i osłabieniem. Zamiast czekać na minięcie uciążliwych objawów, można przyjąć kwas omega-3, który pozytywnie oddziałuje na proces regeneracji mięśni. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcz ten wpływa wzmacniająco na błony komórkowe. Więcej informacji na temat „zakwasów” oraz sposobach na nie znajdziesz w naszym artykule: Regeneracja mięśni po treningu EMS.

Powrót do bloga

Trening EMS

Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!

umów trening

Zobacz gdzie jesteśmy

Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.

nasze studia
@developers

Trening EMS

Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!

umów trening

Zobacz gdzie jesteśmy

Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.

nasze studia

Newsletter

Nie pozwól, by ważne informacje Cię ominęły. Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami! Zapisz się do naszego newslettera.

Sfinansowano w ramach reakcji Unii na pandemię COVID-19