Blog

Na co zwracać uwagę, czytając etykiety produktów spożywczych?

@developers
Blog

Na co zwracać uwagę, czytając etykiety produktów spożywczych?

@developers

Chcąc wyrobić sobie właściwe nawyki żywieniowe, warto zacząć od pierwszego, niezwykle ważnego kroku, jakim jest czytanie etykiet produktów spożywczych. Firmy produkujące artykuły żywieniowe stosują różne techniki, mające na celu sprawienie, by dany produkt wydawał nam się wyjątkowo atrakcyjny i warty zakupu. Dlatego też powinniśmy pracować nad swoją konsumencką świadomością. Przychodzimy z pomocą!

Świadomy wybór produktów kluczem do zdrowszego żywienia

Firmy zajmujące się produkcją żywności są zobowiązane do tego, by zagwarantować konsumentom pełną i rzetelną informację o produkcie. Korzystajmy z tego świadomie, nie dając się złapać na hasła takie jak light, ekologiczny czy bez dodatku cukru. Produkty light, mimo mniejszej zawartości tłuszczu, mogą mieć bardziej sztuczny i szkodliwy skład. Również nie każdy produkt ekologiczny będzie produktem wartościowym — niektóre zawierają spore ilości cukru lub soli. Natomiast w przypadku produktów z dopiskiem bez dodatku cukru warto podkreślić, że mowa wyłącznie o cukrach dodanych. W takim produkcie wciąż możemy znaleźć cukry, tyle że naturalnego pochodzenia — np. w przypadku soku będzie to cukier pochodzący z owoców.

Ważne informacje na etykietach produktów

1. Skład

Listę składników rozpoczyna surowiec, którego w danym produkcie jest najwięcej. Podawany jest wykaz wszystkich zawartych w danym artykule spożywczym surowców, w tym również chemicznych dodatków do żywności, oznaczonych numerem E. Takie dodatki zostały uznane przez Unię Europejską za bezpieczne i dozwolone do użycia. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że nie wszystkie surowce zakodowane pod numerem E są szkodliwe (jak zwykło się mówić) — w ten sposób często zapisywana jest np. witamina C czy kwas mlekowy.

2. Wartość odżywcza

To bardzo znaczący czynnik dla wszystkich osób, którym zależy na świadomym zdrowym żywieniu lub redukcji masy ciała. Obok wartości energetycznej produktu (podanej w kaloriach) , producenci zobowiązani są do podania wartości odżywczej. Składa się na nią zawartość:

  • białka,
  • tłuszczu,
  • węglowodanów,

oraz potencjalnie szkodliwych dla zdrowia:

  • kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • cukrów,
  • soli.

3. Wskazane dzienne spożycie (GDA)

GDA zawiera informacje o dziennym zapotrzebowaniu człowieka na energię (czyli ile powinien przyswoić kalorii) oraz podstawowe składniki odżywcze: białko, tłuszcze, nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany (w tym cukry), błonnik pokarmowy oraz sód (sól). Zawartość tych składników w produktach przedstawiona jest w sposób procentowy — czyli ile procent naszego dziennego zapotrzebowania na energię bądź konkretne składniki odżywcze spełnia dany produkt. W ten sposób możemy lepiej zbilansować naszą dietę. 
W tym miejscu warto jednak zaznaczyć, że zapotrzebowanie na konkretne składniki może być różne w zależności od indywidualnych czynników. Podane na produktach GDA to wartości referencyjne — stanowią punkt odniesienia.

Złote zasady świadomego wyboru konsumenckiego

  • Z reguły im krótsza liczba składników, tym produkt jest mniej przetworzony i zdrowszy.
  • Unikaj produktów, które zawierają duże ilości dodatków do żywności, takich jak: konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty, emulgatory, słodziki czy zagęstniki. 
  • Nie kupuj produktów, które mają cukier lub sól na pierwszym miejscu w składzie.
  • Sugeruj się wartością odżywczą, podaną na etykiecie. 
  • Mięso: zwracaj uwagę na procentową zawartość mięsa w kupowanych przetworach mięsnych. Sięgaj po te, które mają go min. 80%. Unikaj MOM (mięso oddzielone mechanicznie) i TRANS (tłuszcze częściowo utwardzane). 
  • Nabiał: w jogurtach smakowych z reguły występuje bardzo duża zawartość cukru. Kup jogurt naturalny i dodaj do niego ulubione owoce czy dżem — będzie to opcja nie tylko zdrowsza, ale również smaczniejsza!
  • Sery: w składzie sera żółtego powinno znaleźć się mleko, kultury bakterii i podpuszczka (ewentualnie chlorek wapnia i karoten). Nie kupuj wyrobów seropodobnych, w których składzie widnieje olej palmowy, tłuszcz roślinny, białka soi, mleko w proszku, celuloza, karagen, skrobia, guma guar, błonnik itp. Często zamiast nazwy ser, można je spotkać pod nazwą plasterki goudy itd. 
  • Oleje: nie każdy olej może być używany do smażenia i pieczenia. Zwróć uwagę na informacje podane na etykiecie — możesz spotkać oleje zarówno przeznaczone do obróbki termicznej, jak i wyłącznie do podawania na zimno.
  • Pieczywo: unikaj pieczywa z dodatkiem spulchniaczy, polepszaczy, konserwantów i barwników. 

Dieta dostosowana do Twoich potrzeb

Dbanie o właściwe nawyki żywieniowe stanowi podstawę dobrego zdrowia. Jedzenie powinno służyć naszemu ciału — odżywiać je, zapewniać energię i witalność. W naszych rękach leży odpowiedzialność za to, czy tak faktycznie będzie. Świadomie czytaj etykiety, buduj bazę wiedzy dotyczącą zdrowych wyborów żywieniowych i dbaj o swoje ciało.

Jeśli czujesz, że potrzebujesz pomocy z ułożeniem zdrowej, idealnie dopasowanej do Twoich zapotrzebowań diety — skorzystaj z naszych usług dietetycznych i zapewnij sobie jadłospis skrojony indywidualnie do Twoich potrzeb i preferencji!

Beata Sitarz
Studio Synergy

Powrót do bloga

Trening EMS

Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!

umów trening

Zobacz gdzie jesteśmy

Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.

nasze studia
@developers

Trening EMS

Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!

umów trening

Zobacz gdzie jesteśmy

Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.

nasze studia

Newsletter

Nie pozwól, by ważne informacje Cię ominęły. Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami! Zapisz się do naszego newslettera.

Sfinansowano w ramach reakcji Unii na pandemię COVID-19