Słodkie desery, które można jeść bez obawy o kalorie!
Czekoladowa owsianka
Owsianki przygotowywane na pełnoziarnistych płatkach mają niski indeks glikemiczny, regulują pracę układu trawiennego i są przyjemnie sycące. Plusem jest szybkość ich przygotowania i fakt, że można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 50g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 110 ml wody
- 70 ml mleka roślinnego (polecamy sojowe lub owsiane)
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka nasion chia
- szczypta cynamonu
- cukier trzcinowy lub syrop klonowy do smaku
- owoce na górę (maliny, truskawki, pestki granatu – co lubicie!)
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy płatki, nasiona chia, kakao i cynamon. Zalewamy całość wodą. Gotujemy chwilę, dopóki płatki nie napęcznieją i ilość wody widocznie się nie zmniejszy. Dolewamy wtedy mleko roślinne i gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając.
Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy cukrem trzcinowym lub polewamy syropem klonowym. Przystrajamy owocami i zabieramy się za jedzenie, póki jest jeszcze ciepła!
Śliwki pod alternatywną kruszonką
Deser nie tylko lekki, ale również wegański! Chociaż jesteśmy przekonani, że nikt mu się nie oprze…
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 5 daktyli (namoczonych uprzednio we wrzątku)
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych fig
Przygotowanie:
Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Miksujemy dokładnie wiórki kokosowe i sezam z suszonymi owocami – to będzie nasza kruszonka. Dodajemy płatki owsiane i miksujemy ostrożnie, żeby składniki się ze sobą połączyły, ale żeby płatki nie rozdrobniły się za bardzo. Powstałą masę kładziemy na wcześniej przygotowanych śliwkach. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min, aż kruszonka się zarumieni.
Śliwki pod kruszonką możemy udekorować gęstym jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.
Deser w słoiku
Nazywany również sernikiem w słoiku – pyszny deser, którego wykonanie jest niesamowicie proste!
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 600 g naturalnego jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g malin
Przygotowanie:
Zblenduj orzechy z łyżką miodu i cynamonem. Rozłóż masę do 4 słoików. Następnie wymieszaj jogurt z 4 łyżkami miodu i ekstraktem z wanilii. Przelej masę do słoików. W garnku wymieszaj maliny z 2 łyżkami wody i ugotuj do miękkości. Pozwól im ostygnąć, a następnie polej nim serniki.
Serniki można podawać od razu lub zostawić na kilka godzin w lodówce.
Jeśli więc czujecie potrzebę, by zjeść coś słodkiego – nie odmawiajcie sobie! Sięgnijcie po przepisy, które dostarczą Wam słodyczy w zdrowej formie. Podane wyżej desery są alternatywą dla znacznie bardziej kalorycznych opcji. Jednak jeśli wciąż macie ochotę spalić nadprogramowe kalorie, to zapraszamy na trening EMS, którego 20-minutowa sesja pozwoli Wam spalić od 500 do 1200 kcal!
Beata Sitarz
Studio Synergy

Trening EMS
Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!
Zobacz gdzie jesteśmy
Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.

Trening EMS
Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!
Zobacz gdzie jesteśmy
Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.