Blog

Słodkie desery, które można jeść bez obawy o kalorie!

@developers
Blog

Słodkie desery, które można jeść bez obawy o kalorie!

@developers

Czekoladowa owsianka

Owsianki przygotowywane na pełnoziarnistych płatkach mają niski indeks glikemiczny, regulują pracę układu trawiennego i są przyjemnie sycące. Plusem jest szybkość ich przygotowania i fakt, że można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 50g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 110 ml wody
  • 70 ml mleka roślinnego (polecamy sojowe lub owsiane)
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • szczypta cynamonu
  • cukier trzcinowy lub syrop klonowy do smaku 
  • owoce na górę (maliny, truskawki, pestki granatu – co lubicie!)

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy płatki, nasiona chia, kakao i cynamon. Zalewamy całość wodą. Gotujemy chwilę, dopóki płatki nie napęcznieją i ilość wody widocznie się nie zmniejszy. Dolewamy wtedy mleko roślinne i gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając.
Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy cukrem trzcinowym lub polewamy syropem klonowym. Przystrajamy owocami i zabieramy się za jedzenie, póki jest jeszcze ciepła!

Śliwki pod alternatywną kruszonką

Deser nie tylko lekki, ale również wegański! Chociaż jesteśmy przekonani, że nikt mu się nie oprze…

 Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 5 daktyli (namoczonych uprzednio we wrzątku)
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 suszonych fig

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Miksujemy dokładnie wiórki kokosowe i sezam z suszonymi owocami – to będzie nasza kruszonka. Dodajemy płatki owsiane i miksujemy ostrożnie, żeby składniki się ze sobą połączyły, ale żeby płatki nie rozdrobniły się za bardzo. Powstałą masę kładziemy na wcześniej przygotowanych śliwkach. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min, aż kruszonka się zarumieni. 
Śliwki pod kruszonką możemy udekorować gęstym jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.

Deser w słoiku

Nazywany również sernikiem w słoiku – pyszny deser, którego wykonanie jest niesamowicie proste!

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich 
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 600 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g malin

Przygotowanie:

Zblenduj orzechy z łyżką miodu i cynamonem. Rozłóż masę do 4 słoików. Następnie wymieszaj jogurt z 4 łyżkami miodu i ekstraktem z wanilii. Przelej masę do słoików. W garnku wymieszaj maliny z 2 łyżkami wody i ugotuj do miękkości. Pozwól im ostygnąć, a następnie polej nim serniki.
Serniki można podawać od razu lub zostawić na kilka godzin w lodówce.

Jeśli więc czujecie potrzebę, by zjeść coś słodkiego – nie odmawiajcie sobie! Sięgnijcie po przepisy, które dostarczą Wam słodyczy w zdrowej formie. Podane wyżej desery są alternatywą dla znacznie bardziej kalorycznych opcji. Jednak jeśli wciąż macie ochotę spalić nadprogramowe kalorie, to zapraszamy na trening EMS, którego 20-minutowa sesja pozwoli Wam spalić od 500 do 1200 kcal!

Beata Sitarz
Studio Synergy

Powrót do bloga

Trening EMS

Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!

umów trening

Zobacz gdzie jesteśmy

Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.

nasze studia
@developers

Trening EMS

Dla zapracowanych i dla poszukujących zdrowia oraz sylwetki bez zbędnego wysiłku!

umów trening

Zobacz gdzie jesteśmy

Sprawdź czy jesteśmy już blisko Twojego miejsca zamieszkania lub Twojej pracy.

nasze studia

Newsletter

Nie pozwól, by ważne informacje Cię ominęły. Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami! Zapisz się do naszego newslettera.

Sfinansowano w ramach reakcji Unii na pandemię COVID-19