Słodkie desery, które można jeść bez obawy o kalorie!

Odżywianie, Zdrowie - 3 marca 2022
artykul grafika

Czekoladowa owsianka

Owsianki przygotowywane na pełnoziarnistych płatkach mają niski indeks glikemiczny, regulują pracę układu trawiennego i są przyjemnie sycące. Plusem jest szybkość ich przygotowania i fakt, że można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 50g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 110 ml wody
  • 70 ml mleka roślinnego (polecamy sojowe lub owsiane)
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • szczypta cynamonu
  • cukier trzcinowy lub syrop klonowy do smaku 
  • owoce na górę (maliny, truskawki, pestki granatu – co lubicie!)

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy płatki, nasiona chia, kakao i cynamon. Zalewamy całość wodą. Gotujemy chwilę, dopóki płatki nie napęcznieją i ilość wody widocznie się nie zmniejszy. Dolewamy wtedy mleko roślinne i gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając.
Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy cukrem trzcinowym lub polewamy syropem klonowym. Przystrajamy owocami i zabieramy się za jedzenie, póki jest jeszcze ciepła!

Śliwki pod alternatywną kruszonką

Deser nie tylko lekki, ale również wegański! Chociaż jesteśmy przekonani, że nikt mu się nie oprze…

 Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 5 daktyli (namoczonych uprzednio we wrzątku)
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 suszonych fig

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Miksujemy dokładnie wiórki kokosowe i sezam z suszonymi owocami – to będzie nasza kruszonka. Dodajemy płatki owsiane i miksujemy ostrożnie, żeby składniki się ze sobą połączyły, ale żeby płatki nie rozdrobniły się za bardzo. Powstałą masę kładziemy na wcześniej przygotowanych śliwkach. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min, aż kruszonka się zarumieni. 
Śliwki pod kruszonką możemy udekorować gęstym jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.

Deser w słoiku

Nazywany również sernikiem w słoiku – pyszny deser, którego wykonanie jest niesamowicie proste!

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich 
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 600 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g malin

Przygotowanie:

Zblenduj orzechy z łyżką miodu i cynamonem. Rozłóż masę do 4 słoików. Następnie wymieszaj jogurt z 4 łyżkami miodu i ekstraktem z wanilii. Przelej masę do słoików. W garnku wymieszaj maliny z 2 łyżkami wody i ugotuj do miękkości. Pozwól im ostygnąć, a następnie polej nim serniki.
Serniki można podawać od razu lub zostawić na kilka godzin w lodówce.

Jeśli więc czujecie potrzebę, by zjeść coś słodkiego – nie odmawiajcie sobie! Sięgnijcie po przepisy, które dostarczą Wam słodyczy w zdrowej formie. Podane wyżej desery są alternatywą dla znacznie bardziej kalorycznych opcji. Jednak jeśli wciąż macie ochotę spalić nadprogramowe kalorie, to zapraszamy na trening EMS, którego 20-minutowa sesja pozwoli Wam spalić od 500 do 1200 kcal!

Beata Sitarz
Studio Synergy

error: Kopiowanie treści jest zablokowane